Enterobius vermicularis Preparation
Enterobius Verm Exam
Cellulose Tape Test
Enterobiasis Test
Ova and Parasite, Pinworm Preparation
این تست برای تشخیص انگل Enterobius vermicularis در دستگاه گوارش انجام میشود. عفونت ناشی از Enterobius vermicularis یکی از رایجترین عفونتهای کرمی در روده ( کلون و رکتوم) انسان است. عفونتهای گوارشیEnterobiasis یا Oxyuriasis با فعالیت این کرمها در روده به وجود میآیند.
کرم سفید رنگEnterobius vermicularis کمتر از نیم اینچ طول دارد. در اثر مصرف تصادفی نوشیدنی یا مواد خوراکی آلوده، تخمهای انگل در روده نفوذ کرده و بالغ میشوند. کرمهای مونث در زمان استراحت از روده خارج میشوند و تخم های خود را روی پوست اطراف مقعد رها میکنند. خارش خفیف اطراف مقعد حاصل تخمگذاری کرمها است. این کرم ها در افراد 5 تا 10 ساله بیشتر گسترش مییابند، زیرا این افراد با خارش اطراف مقعد خود و لمس سطوح مختلف راحتتر این انگلها را گسترش میدهند.
اکثر افراد مبتلا به Enterobius vermicularis بدون علائم هستند ولی در موارد پیشرفت بیماری علائم زیر در این افراد دیده میشود:
-خارش مکرر ناحیه مقعد در شب
-خواب ناآرام
-خارش ناحیه واژن(در صورت نفوذ کرم به این منطقه)
-درد شکمی به صورت نامنظم
-حضور کرمها در مدفوع
این تست اصلیترین و مهمترین روش تشخیص برای افراد مبتلا به Enterobius vermicularis است. در 5 تا 15 درصد افراد مبتلا، انگلها وارد نمونه مدفوع میشوند، بنابراین درخواست تست stool examination در این افراد مفید میباشد.
نوار چسب متصل به اسلاید که حاوی تخمهای Enterobius vermicularis است به عنوان نمونه آزمایشگاهی استفاده میشود.
– باتوجه به چرخه زندگی کرم، این تست باید صبح زود انجام شود.
– از تماس دست با محل نمونهبرداری(ناحیه اطراف مقعد) خودداری شود.
– قبل از نمونه برداری از فعالیتهای صبحگاهی پرهیز شود.
– تخمهای این انگل در اثر استفاده حمام و توالت از روی پوست حذف میشود.
صبح زود قبل از هر گونه فعالیت صبحگاهی، حدود 10 سانتیمتر نوار اسکاچ (نوار چسب معمولی) به چین و چروک های درگیر در اطراف مقعد فرد مبتلا چسبانده میشود. این کار 2 تا 3 بار، دور تا دور چینهای مقعد انجام میشود. سپس این نوار به قسمت تمیز اسلاید میکروسکوپی چسبانده میشود.
برای انجام این کار فرد باید روی شکم بخوابد تا نمونه برداری راحت انجام شود. در این حین از تماس دست با ناحیه آلوده اجتناب گردد. بعد از نمونه برداری دستهای فرد نمونهگیر باید با آب و صابون شسته شود.
اسلاید در یک ظرف استریل و تمیز به آزمایشگاه تشخیص پزشکی منتقل میشود. درصورت مثبت شدن یک فرد از اعضا خانواده، بهتر است از تمام اعضای خانواده نمونه برداری شود.
روش میکروسکوپی بهترین و سادهترین روش است. وجود تخمهای انگل به وسیله میکروسکوپ با عدسی 40 گزارش میشود. تعداد این تخمها با شدت بیماری رابطه دارد.
ممکن است تخم انگل به صورت نابالغ و حاوی جنین یا بصورت یک پوسته خالی مشاهده شود، همچنین در این روش ممکن است کرم بالغ یا قسمتی ازآن مشاهده شود.
-عدم رعایت شرایط قبل از انجام آزمایش
-عدم رعایت نحوه نمونهگیری صحیح
-استفاده از یک نوار مات یا کدر جهت جمعآوری نمونه
در آزمایش نواراسکاچ، تخمهای انگل به وسیله میکروسکوپ با عدسی 40 بررسی میشوند.
در صورت عدم مشاهده تخم انگل زیر میکروسکوپ، عبارت Not detected گزارش میشود. این بدین معنی است که نشانه ها و علائم عفونت به دلیل حضور کرم نیست. همچنین ممکن است مقدار انگل نمونه مدفوع برای تشخیص بسیار کم بوده باشد. تکرار ازمایش یا انجام آزمایشهای مکمل مفید میباشد.
در صورت مشاهده تخم انگل زیر میکروسکوپ، عبارت detected گزارش میشود. اکثر افراد دچار عوارض جدی ناشی از Enterobius vermicularis نمیشوند.
در موارد نادر، اگر درمان انجام نشود:
– Enterobius vermicularis میتواند باعث عفونت مجاری ادراری ((UTI در زنان شود.
Enterobius vermicularis – از عضله به داخل مهبل (واژن) حرکت و بر رحم، لوله های فالوپ و سایر اعضای لگن تأثیر میگذارد. این ممکن است به سایر عفونتها، از جمله واژینیت و اندومتریوز (التهاب رحم) منجر شود.
-حضور شمار قابل توجهی از کرمهای Enterobius vermicularis می تواند موجب درد شکم شود.
-جمعیت کرمهای Enterobius vermicularis میتواند مواد مغذی ضروری بدن را از بین ببرد و باعث کاهش وزن شود.
تهیه شده توسط گروه تحقیق و توسعه آزمایشگاه پاتوبیولوژی وحید
منابع:
: www.webmd.com
www.healthline.com
www.labcorp.com