Renin
رنین آنزیمی است که آنژیوتانیسنوژن را به آنژیوتانسین I تبدیل میکند.آنژیوتانیسنوژن که از کبد مشتق می شود یک گلوبولین در سرم است.سپس آنژیوتانسینI در ریه به آنژیوتانیسن IIتبدیل میشود.آنژیوتانیسن II یک عامل وازوپرسور قوی است که مسئول فشارخون با منشا کلیوی است.همچنین آزاد کننده قوی آلدسترون از قشر آدرنال است.آنژیوتانسینIIو آلدسترون فشار خون را افزایش میدهند.هنگامی که فشارپرفیوژن کلیوی کاهش میابد،سطح رنین افزایش می یابد.محور رنین-آلدسترون تعادل سدیم و پتاسیم،حجم و فشارخون را تنظیم می کند.بازجذب کلیوی سدیم بر حجم پلاسما تاثیر می گذارد.
حجم کم پلاسما،فشار خون پایین،سدیم کم و افزایش پتاسیم باعث ترشح رنین میشود و از طریق تحریک آنژیوتانسین باعث افزایش آلدوسترون می شود.افزایش حجم خون باعث سرکوب ترشح رنین می شود.این آزمایش در تشخیص افتراقی فشارخون بالا بسیار مفید است.درهیپرآلدوسترونیسم اولیه،یافته ها نشان میدهد ترشح آلدوسترون افزایش می یابد و ترشح رنین سرکوب می شود.در بیماری های عروقی کلیوی،رنین افزایش می یابد.
بررسی آلدوسترونیسم اولیه (مانند آدنوم/کارسینوم آدرنال و هیپرپلازی قشر آدرنال) و آلدوسترونیسم ثانویه (بیماری عروقی، کاهش نمک، بارگیری پتاسیم، نارسایی قلبی همراه با آسیت، بارداری، سندرم بارتر)
Plasma Renin Activity, Renin stimulation test, Cortisol, Aldosterone, Catechol Amins
خون کامل(EDTA)
-نیاز به رعایت ناشتایی می باشد.
برای این آزمایش، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
نمونه گیری در لوله سرد و انتقال نمونه با یخ و سانتریفیوژ نمونه بایددر سانتریفیوژ یخچال دار انجام شود
وضعیت بدن در هنگام نمونه برداری و وضعیت غذایی باید ثبت شود.
با توجه به تنوع کیت های اندازه گیری،دامنه مرجع در آزمایشگاه ها متفاوت است.در آزمایشگاه وحید دامنه مرجع به صورت زیر گزارش می شود:
Supine Position: 2.99 – 35.64
Upright Position: 3.84 – 47.85
1-آلدوسترونیسم ثانویه همراه با فشار خون بدخیم
2-فشار خون رنواسکولار
3-کاهش حجم پلاسما به دلیل رژیم کم سدیم،دیورتیک ها،بیماری آدیسون یا خون ریزی
4-نارسایی مزمن کلیه
5-از دست دادن نمک به دلیل بیماری های گوارشی(از دست رفتن Na,k)
6-تومورهای تولید کننده رنین در کلیه
7-سندروم بارتر
8-فئوکروموسیتوما
1-آلدوسترونیسم اولیه
2-تنگی یک طرفه شریان کلیه
3-تجویز استروئید های نگهدارنده نمک
4-هیپرپلازی مادرزادی آدرنال با کمبود 17 هیدروکسیلاز
5-سندروم لیدن(اختلال اتوزومال غالب که منجر به عملکرد غیر طبیعی کلیه و فشارخون بالا می شود.)