LA-PTT
Dilute Russel Viper Venom Test (DRVVT)
LAC یک اتوآنتیبادی است که در اثر حساسیت سیستم ایمنی بدن به فسفولیپیدها یا پروتئینهای مرتبط با فسفولیپیدهای خودی در بدن تولید میشود. فسفولیپیدها نقش حیاتی در فرایند انعقاد خون ایفا میکنند. فسفولیپیدها در سطح پلاکت ها وجود داشته و در فعال شدن فاکتورهای انعقادی در فرایند هموستاز نقش دارند.
LAC معمولا در شرایط زیر درخواست میشود:
آنتی فسفولیپید آنتی بادی:
آنتیبادیهای فسفولیپید علیه پروتئینهای فسفولیپیدی ساخته میشود. فسفولیپیدها در سلول ها و پلاکت ها وجود دارند و جزئی از مولکولهای چربی هستند که در فرایند انعقاد نقش مهمی ایفا میکنند. پیدایش آنتی بادی علیه آنها در فرایند انعقاد اختلال ایجاد کرده و منجر به تشکیل غیرطبیعی لخته در عروق خونی میشود. حضور این آنتی بادی ها با خطر حمله قلبی، سکته مغزی، سقط جنین و زایمان پیش از موعد ارتباط دارد. در بیماریهای اتوایمیمون معمولا یک یا چند نوع از این اتوآنتیبادیها دیده میشوند که معمولا شامل آنتی بادیهای کاردیولیپین، آنتی کوآگولانت لوپوس و آنتی بتا دو گلیکوپروتئین هستند.
آنتی کاردیولیپین آنتیبادی :
هدف از انجام این آزمایش شناسایی و تشخیص وجود سه گروه از آنتیبادیها علیه کاردیولیپین(نوعی فسفولیپید) یعنی IgM،IgA وIgG میباشد.این آنتیبادیها توسط سیستم ایمنی و در واکنش به عوامل بیگانه تولید میشوند. حضور این آنتیبادیهای ضد فسفولیپید، با افزایش تشکیل لختهی خون، سقط جنین، زایمان زودرس، ترومبوسایتوپنی و بیماریهای اتوایمیون ارتباط دارد.
آنتی بتا دو گلیکوپروتئین:
بتا2-گلیکوپروتئین نوعی فسفولیپید است که آنتی بادی های بتا2-گلیکوپروتئین علیه آنها تولید میشود. حضور این آنتی بادیهای ضد فسفولیپید با افزایش تشکیل لختهی خون، سقط جنین، زایمان زودرس، ترومبوسایتوپنی و بیماریهای اتوایمیون ارتباط دارد.
Partial Thromboplastin Time (PTT):
این آزمایش تمامی فاکتورهای انعقادی مسیر داخلی (به جز پلاکتها) را با اندازهگیری زمان لازم برای تشکیل لخته فیبرینی بعد از اضافه کردن کلسیم و امولسیون فسفولیپید به نمونه پلاسما ارزیابی میکند. زمان تست PTT در مواردی مانند حضور آنتی بادی اختصاصی علیه فاکتورهای انعقادی، آنتی بادی های غیر اختصاصی مهارکننده انعقاد مانند لوپوس و کمبود فاکتورهای انعقادی افزایش مییابد.
آزمایشهای اولیه برای تشخیص LAC شامل PTT،PTT-LA وDRVVT میباشد. در صورت غیرطبیعی بودن نتایج آزمایشهای اولیه، برای تایید وجود LAC، آزمایشهای اختصاصی انجام میشود.
نمونه خون
نمونه خون وریدی با رعایت نکات زیر جمع آوری میشود:
هیچ تست آزمایشگاهی برای تشخیص مستقیم LAC در خون وجود ندارد و روش های موجود(LA-Screen) برای تأیید یا رد اتوآنتیبادیها در نمونه خون طراحی شده اند. روشهای LA-PTT و Dilute Russel Viper Venom Test (DRVVT)معمولاً برای تشخیص LAC در نمونه خون درخواست میشوند.
LA–PTT:
در این روش 0.1cc از محلول تست (حاوی سفالین وفعال کننده) با0.1cc پلاسما بیمار به مدت 3 دقیقه در دمای37 درجه انکوبه میشود.با اضافه کردن محلول 0.025 M کلسیم کلراید زمان ایجاد انعقاد ثبت میشود.در حضور لوپوس آنتی کواگولانت زمان ایجاد لخته انعقاد افزایش می یابد.
Dilute Russel Viper Venom Test (DRVVT):
در این روش0.1cc از محلول Russel Viper Venomرقیق شده (1:200 با TRIS buffered saline) همراه با0.1cc فسفولیپید رقیق شده (1:8 با TRIS buffered saline) و0.1cc پلاسما بیمار به مدت 3 دقیقه در دمای37 درجه انکوبه میشود. با اضافه کردن محلول 0.025 M کلسیم کلراید زمان ایجاد انعقاد ثبت میشود. در حضور لوپوس آنتی کواگولانت زمان ایجاد لخته انعقاد افزایش می یابد.
نکته: مخلوط کردن نمونه بیمار با نمونه فرد سالم به نسبت مساوی، کمبود برخی از فاکتور های انعقادی جبران و نتیجه کاذب ناشی از کمبود فاکتورها برطرف میشود.
دامنههای نرمال مرجع، برحسب روش انجام تست متفاوت است. در آزمایشگاه تشخیص پزشکی وحید برای اندازه گیری LAC نمونه خون از روش LA-PTT استفاده میشود.
نتیجه آزمایش LAC نمونه خون با روش LA-PTT به صورت زیر گزارش میشود:
www.mayocliniclabs.com
https://labtestsonline.org
www.calprotectin.co.uk