احتمال حملات قلبی در ساعات اولیه صبح، ۴۰ درصد بیشتر از زمانهای دیگر است، زیرا به محض بیدار شدن انسان از خواب، بدن شروع به ترشح آدرنالین و سایر هورمونهای مرتبط با استرس میکند که این خود باعث افزایش فشار خون و کمبود اکسیژن میشود بعلاوه خون به خاطر کاهش اکسیژن، غلیظ شده و پمپاژ آن سختتر میشود که تمامی این موارد برای قلب مضر می باشد.
برای پیشگیری از این مشکل بهتر است زمانی را برای بیدار شدن از خواب با آرامش کامل در نظر بگیرید. اگر عادت به ورزش صبحگاهی دارید قبل از آن حتما خود را با حرکات نرمشی آماده و گرم کنید تا استرس یکباره به قلب وارد نشود و اگر در حال مصرف داروهای رقیق کننده خون مثل بتابلاکرها هستید، قبل از رفتن به رختخواب آن را مصرف کنید.
۲۰ درصد از حملات قلبی در صبح روز پس از تعطیلات اتفاق می افتد. البته این زمان به خصوص برای ما ایرانیان شنبه خواهد بود که بعد از استراحت و تفریح جمعه قرار است به کار هفتگی برگردیم و همین مسئله می تواند استرس زا و شاید ناراحت کننده باشد. بهتر است در روز جمعه استراحت کنید و سعی کنید شب هنگام به موقع به رختخواب بروید ، به خصوص اگر قرار است صبح شنبه زود از خواب برخیزید در غیر این صورت فشار خون بالا می رود زیرا بدن به خطر کم خوابی خسته است و ریتم آن نابسامان خواهد بود. شاید بهتر است بگوییم ساعت خواب و بیداری در تمام اوقات باید برنامه ریزی شده و منظم باشد.
مطالعات نشان می دهد که مواد غذایی پرچرب باعث انقباض رگ های خونی می شود و احتمال لخته شدن خون را افزایش می دهد. بنابراین بهتر است در مصرف این نوع غذاها و مقدار مصرف آن دقت کنید. تا آنجا که امکان دارد غذاهای پروتئینی را جایگزین غذاهای چرب کنید. مصرف روزانه آسپرین نیز می تواند مانع از سخت شدن خون شود.
هنگام ورزش های سخت به خصوص اگر آمادگی نداشته باشید، در این وضعیت قلب به دلیل عدم همراهی با تلاش شما و افزایش هورمون های استرس اصولا قربانی می شود. در چنین موقعیتی ضربان قلب و فشار خون بالا می رود. برای پیشگیری از این وضعیت بهتر است هر روز به طور مرتب ورزش کنید ولی بهتر است افزایش تمرینات خود را به تدریج صورت دهید. حرکات شکمی و گوارشی نیز باعث افزایش فشار به قفسه سینه شده و بازگشت خون به قلب را کاهش می دهد. برای پیشگیری از این وضعیت بهتر است در رژیم غذایی خود فیبر بیشتری بگنجانید و از تقلا کردن در این وضعیت اجتناب کرده و آب کافی بنوشید.
قرار گرفتن پشت تریبون نیز درست مثل انجام تمرینات ناهماهنگ بدنی فشار خون را بالا می برد؛ ضمن این که ضربان قلب زیاد شده و سطح آدرنالین بالا می رود. کنترل اعصاب در این لحظه ها سخت به نظر می رسد ولی در هر حال باید صورت گیرد یا قبل از سخنرانی از داروهای بتابلاکر استفاده کرد.
۱) روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
۲) هر ۲ ساعت یک لیوان آب بنوشید.
۳) اگر می توانید روزی ۲۰ دقیقه دوچرخه سواری کنید.
۴) طبق نظر پزشک هر روز ویتامین ب کمپلکس مصرف کنید.
۵) صدای خود را در شب حین خواب ضبط کنید یا از اطرافیانتان بخواهید تا توجه کنند که آیا در خواب خروپف می کنید یا نه؟ اگر جواب مثبت بود با پزشک مشورت کنید چرا که این امر می تواند در تنفس و فشار خون شما اختلال به وجود آورد و در نهایت سلامت قلبتان را در معرض خطر قرار دهد.
۶) حداقل روزی ۲ فنجان چای نوش جان کنید.
۷) هر هفته مقدار کمی کاکائوی تلخ بخورید.
۸) شب ها حداقل ۷ ساعت بخوابید. کم خوابی می تواند یکی از دلایل حمله قلبی باشد.
۹) دست کم هفته ای یکبار ماهی مصرف کنید.
۱۰) از خوردن صبحانه کامل و سرشار از فیبر غافل نشوید.
۱۱) مواد غذایی دارای اُمگا۳ را در برنامه غذایی بگنجانید.
۱۲) به مصرف لوبیا نیز توجه کنید و آن را به شکل خوراک یا همراه سالاد میل کنید.
۱۳) افراد میانسال طبق نظر پزشک بهتر است هر روز یک قرص آسپرین مصرف کنند.
۱۴) خوب است بدانید خوردن آلبالو برای سلامت قلب خالی از لطف نیست.
۱۵) هر روز پرتقال و یا آب پرتقال بخورید. اگر خود پرتقال برایتان فراهم بود از آن استفاده کنید.
۱۶) در روزهای تعطیل فقط استراحت کنید. تلفن همراه و رایانه را کنار بگذارید.
۱۷) از استرس بپرهیزید.
۱۸) به مصرف مولتی ویتامین نیز اهمیت دهید اما پیش از آن نظر پزشک را بخواهید.
۱۹) برای گردش و هم صحبتی با آنهایی که دوستشان دارید وقت کافی اختصاص دهید.
۲۰) کار همه زندگی نیست، به خودتان استراحت و مرخصی بدهید.
امراض قلبی شامل بی نظمی در عملکرد قلب هستند که در صورت مراجعه نکردن به پزشک و رعایت نکردن رژیم غذایی صحیح می تواند به بروز سکته قلبی منجر شود.
آمارها در این رابطه بسیار نگران کننده است به طوری که کارشناسان پزشکی اعلام کرده اند میلیون ها نفر از افراد در سراسر دنیا به این بیماری ها مبتلا می شوند و ۳۰ درصد از مرگ و میرها در جهان ناشی از بیماری های قلبی و عروقی است و سالانه نزدیک به ۱۷ میلیون نفر در جهان به این علت جان خود را از دست می دهند.
این آمار در ارتباط با کشورمان بسیار نگران کننده تر است تا جایی که مقامات مسئول اعلام کرده اند حمله های قلبی عامل اول فوت افراد در ایران می باشد. طبق آمارهای به دست آمده، از هر هزار مورد بیماری قلبی گزارش شده در ایران، حدود ۱۶۷ مورد منجر به مرگ می شود.
بنابر اظهارات سرپرست کمیته پژوهشی قلب ایران، سن ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در ایران ۷ تا ۱۰ سال کمتر از کشورهای دیگر دنیا است. در کشورهای پیشرفته، افراد در دهه ششم زندگی به بیماری قلبی و عروقی درگیر می شوند ولی این موضوع در ایرن، در دهه پنجم زندگی افراد رخ می دهد. با این حال نباید از یاد برد که عوارض و بیماری های قلبی با انتخاب یک سبک زندگی سالم می تواند قابل پیشگیری باشد.
* سیگار کشیدن را ترک کنید.
* ورزش کنید.
* میوه و سبزیجات مصرف کنید.
* به طور منظم و در زمان های تعیین شده جهت تست و آزمایش مراجعه کنید.
* اگر برایتان مقدور است فشار خونتان را اندازه گیری کنید.
* قند خون خود را با دستگاه های اندازه گیری قند خون تحت کنترل داشته باشید.
* نارسایی قلبی را بهتر بشناسید.
در این بیماری به دلیل بسته شدن عروق یا لخته شدن خون، رگ ها مسدود و جریان اکسیژن خون به قلب مختل می شود. در بیماران مبتلا به عارضه کرونر قلبی، سرخرگ های کرونری تنگ و باریک شده و عضلات قلب از رسیدن خون و اکسیژن کافی محروم می شوند.
مشخصه بارز این بیماری قلبی ضربان نامنظم قلب است که در اصطلاح پزشکی به آن غیرطبیعی بودن ریتم قلب نیز می گویند. ریتم طبیعی قلب از گره سینوسی آغاز شده و پس از انتقال به گره دهلیزی-بطنی در بطن ها منتشر می شود در نتیجه ابتدا دهلیز و با فاصله کمی بطن ها منقبض می شوند. ریتم طبیعی قلب بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه است.
ویژگی اصلی این بیماری قلبی، کاهش قدرت پمپاژ قلب و در نتیجه نرسیدن اکسیژن و مواد غذایی مورد نیاز برای قلب است که در نهایت قلب را با نارسایی مواجه می کند. شایع ترین علت نارسایی قلبی ایسمیک است؛ یعنی بر اثر آترواسکلروز شریان های کرونری، یا به دلیل سکته قلبی، برخی از سلول های عضله قلبی می میرند یا آتروفی می شوند.
در این عارضه یکی از دریچه های قلب که جریان خون به قلب را کنترل می کند از کار می افتد. ۲ نوع نارسایی دریچه قلب وجود دارد: نارسایی دریچه میترال و نارسایی دریچه سه لتی. البته ممکن است در بیماری هایی مانند تب رماتیسمی نارسایی هر دو دریچه همزمان وجود داشته باشد.
کادریومیوپاتی به گروهی از بیماری های عضله قلب گفته می شود که در اثر آن ها، قلب نمی تواند جریان خون کافی را برای اعضای بدن فراهم سازد و فرد دچار نارسایی قلب می شود. نام آن از کادریو به معنی قلب، میو به معنی ماهیچه و پاتی به معنی بیماری گرفته شده است.
یک تورم در یک یا لایه هایی بیشتر از پریکاردیوم را پریکاردیت گویند. پریکاردیت غشا از جنس بافت همبند است که به واسطه مایعی با قلب فاصله دارد. این پرده در شرایط طبیعی از اتساع ناگهانی حفرات قلبی در جریان ورزش یا در اثر افزایش مایعات بدن پیشگیری می کند. پریکاردیت حاد، شایع ترین فرآیند آسیب شناختی است که پریکارد را درگیر می کند.
در این بیماری یک بخش از دیواره آئورت ضعیف می شود، تورم پیدا می کند و بیرون می زند. به این عارضه در اصطلاح علمی آنوریسم می گویند. آنوریسم معمولاً در آئورت یا سرخرگ هایی که مغز، پاها یا دیواره قلب را تغذیه می کنند ایجاد می شود. آئوریسم در قفسه سینه باعث درد قفسه سینه، گردن ، کمر و شکم می شود. درد ممکن است ناگهانی و تیز باشد.
این بیماری قلبی با بیماری های دستگاه گردش خون مرتبط است. دستگاه گردش خون نیز سرخرگ ها، سیاهرگ ها و سایر عروق را در بر می گیرد و هر گونه عارضه در اجزای دستگاه گردش خون را می توان به طور کلی و عمومی عارضه واسکولار قلبی نامید. عوارض واسکولار قلبی باعث بی نظمی جریان خون در بدن و پمپاژ نامنظم قلب می شود.