HDL-C
هدف از انجام این آزمایش، ارزیابی خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و همچنین پایش اثربخشی درمان است.
لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) یکی از انواع لیپوپروتئین هایی است که کلسترول را در خون حمل می کنند. HDL بیشتر از پروتئین تشکیل شده و مقدار کمی هم کلسترول دارد. این ماده برای بدن مفید محسوب می شود زیرا کلسترول اضافی را از بافت ها برداشت کرده و آن را جهت حذف به کبد منتقل می کند. سپس کبد کلسترول را به خارج از بدن انتقال می دهد. HDL اغلب به عنوان “کلسترول خوب” یا “چربی خوب” نامیده می شود.
Triglycerides, cholesterol, LDL-C
نمونه خون
قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط ناشتایی است یعنی بین 10 الی 14 ساعت قبل از انجام این آزمایش از خوردن و آشامیدن پرهیز شود، ولی نوشیدن آب اشکالی ندارد.
برای این آزمایش، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
برای انجام این آزمایش از روش آنزیماتیک مستقیم استفاده می شود.
میزان طبیعی HDL در خون برحسب mg/dl بوده و در هر آزمایشگاه متفاوت است. این میزان در آزمایشگاه وحید بصورت ذیل است:
Men:
Normal: > 55
Low Risk: 35 – 55
High Risk: <35
——————————-
Women:
Normal: > 65
Low Risk: 45 – 65
High Risk: <45
هایپرآلفا لیپوپروتئینمی فامیلی، بیماری کبدی مزمن (سیروز، الکلیسم، هپاتیت) ورزش سنگین یا طولانی مدت.
هایپو آلفا لیپوپروتئینمی فامیلی (سندروم تانژیر)، نقص در Apo C-III ، هایپرتری گلیسیریدمی فامیلی، دیابت شیرین کنترل نشده، بیماری های کبدی، کلستاز، نارسایی مزمن کلیه، سندروم نفروتیک.
CHD (coronary heart disease) یا بیماری کرونر قلب معمولا با تجمع و رسوب چربی (آتروما) روی دیواره های شریانهای اطراف قلب (عروق کرونر) ایجاد می شود. تجمع چربی، عروق را باریک تر می کند و جریان خون به عضله قلب را محدود می کند که این پروسه آترواسکلروزیس یا تصلب شرائین نام دارد.
ریسک ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب از تقسیم نمودن میزان کلسترول به HDL بدست می آید. انجمن قلب آمریکا توصیه می کند که تمامی افراد بالای 20 سال حداقل هر 5 سال یکبار آزمایش چکاپ پانل چربی (Triglyceride, Cholesterol, HDL, LDL) را انجام دهند. البته برخی افراد در گروه پرخطر قرار دارند و باید این آزمایش های چکاپ را زودتر از 5 سال یکبار (مثلا سالانه) انجام دهند. این گروه عبارتند از:
محدوده مرجع ریسک بیماری عروق کرونر قلب در آزمایشگاه وحید بصورت زیر است:
Low Risk: 3.3 – 4.4
Average Risk: 4.4 – 7.1
Moderate Risk: 7.1 – 11
High Risk: > 11
دیس لیپیدمی (Dyslipidemia) یا اختلال در سطوح چربی یکی از مهمترین فاکتور های بیماری قلبی عروقی است. شاخص آتروژنیک یک مقیاس دیس لیپیدمی و همچنین یک مارکر مناسب برای اطلاع از ریسک ابتلا به آترواسکلروزیس و بیماری های قلبی عروقی است. این شاخص همچنین با چاقی ارتباط مستقیم و تنگاتنگی دارد. برای تعیین شاخص آتروژنیک باید LDL را به HDL تقسیم نمود. محدوده مرجع شاخص آتروژنیک در آزمایشگاه وحید بصورت زیر است:
Low Risk: 0.5 – 3
Moderate Risk: 3.1 – 6
High Risk: > 6
Jacobs & DeMott Laboratory Test Handbook with Key Word Index 5th Edition