Ammonia NH3 (Ammonia)
آمونیاک محصول زائد کاتابولیسم پروتئین است که توسط عملکرد باکتری های روده بر روی پروتئین ها و هیدرولیز گلوتامین در کلیه ساخته میشود و به طور بالقوه برای سیستم عصبی مرکزی سمی است. افزایش آمونیاک پلاسما ممکن است نشان دهنده انسفالوپاتی کبدی، کمای کبدی در مراحل پایانی سیروز کبدی، نارسایی کبدی، نکروز حاد و تحت حاد کبد و سندرم ری باشد. هیپرآمونمی ممکن است با افزایش مصرف پروتئین در رژیم غذایی نیز مشاهده شود.علت اصلی هیپرآمونمی در نوزادان شامل کمبودهای ارثی آنزیم های چرخه اوره، اختلالات متابولیکی ارثی اسیدهای آلی واسیدهای آمینه دی بازیک لیزین و اورنیتین و بیماری شدید کبدی است.
به طور معمول کبد بیشتر آمونیاک را از طریق گردش خون سیاهرگ باب خارج میکند و آمونیاک را به اوره تبدیل میکند از آنجایی که هر سطح قابل توجهی از آمونیاک در خون بر تعادل اسید و باز بدن و عملکرد مغز تاثیر میگذارد، حذف آن از بدن ضروری است کبد این کار را با سنتز اوره از آمونیاک انجام میدهد تا بتواند از طریق کلیه، آمونیاک را دفع نماید.
AST, ALT, ALP, Gamma-Glutamyl Transferase (gGT), Hepatitis A Testing, Hepatitis B Testing, Hepatitis C Testing ,Albumin, Total protein
یا هپارین EDTA نمونه ضد انعقاد
بیمار باید ناشتا باشد.
با توجه به تنوع کیتهای اندازه گیری آمونیاک ،مقادیر محدوده طبیعی در آزمایشگاه ها متفاوت است.در آزمایشگاه وحید مقادیر طبیعی به صورت زیر گزارش می شود:
Normal Range: 10 – 47
افزایش آمونیاک در: