Anti-Müllerian Hormone
هدف از انجام این آزمایش عبارتست از:
در زنان:
هورمون آنتی مولرین (AMH) توسط بافتهای تولید مثل از جمله بیضه ها در مردان و تخمدان ها در زنان تولید می شود.
در اوایل رشد یک پسر بچه، AMH توسط بیضه ها تولید می شود که ضمن تقویت رشد سایر ارگان های تولید مثل مرد، مانع از رشد اندام تولید مثل زنانه می شود. در پسران ، سطح AMH تا زمان بلوغ بالا می رود، و سپس از زمان بلوغ به بعد شروع به کاهش می کند.
در دختران، AMH به میزان کمی تولید می شود، بنابراین امکان ایجاد اندام های تولید مثل زنانه را فراهم می آورد. میزان AMH در دختران جوان تا زمان بلوغ پایین باقی می ماند. در زمان بلوغ، تخمدان ها شروع به تولید AMH می کنند و مقدار آن افزایش می یابد. AMH در طی سالهای باروری به تدریج کاهش می یابد و پس از یائسگی به حدی کم می شود که در نهایت قابل اندازه گیری نخواهد بود.
در موارد زیر به انجام آزمایش AMH نیاز است:
Follicle-stimulating Hormone (FSH), Luteinizing Hormone (LH), Estrogens, Testosterone, Progesterone
نمونه خون
معمولاً قبل از انجام این تست نیاز به رعایت شرایط خاصی نیست.
برای این آزمایش، خونگیری از ورید بازویی انجام می شود. قبل از نمونه گیری، فرد مراجعه کننده باید داروهایی که مصرف می کند به همراه آخرین زمان مصرف دارو را به اطلاع پرسنل نمونه گیر در آزمایشگاه برساند.
برای انجام این آزمایش از روش های زیر استفاده می شود:
Electrochemiluminescence (ECLIA)
Enzyme immunoassay (EIA)
عوامل مختلفی می توانند بر روی ذخیره تخمدان و مقدار AMH تاثیر بگذارند اگرچه میزان تاثیر هر یک از عوامل بصورت مجزا و دقیق هنوز مشخص نشده است. شیوه زندگی و ژنتیک فرد باید در بررسی AMH مد نظر قرار گیرد. عوامل تاثیر گذار بر روی مقدار AMH عبارتند از: سیگار کشیدن، چاقی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، قومیت و نژاد، جراحی تخمدان، بروز تروما در تخمدان، پرهاکلامپسی، مصرف قرص های ضد بارداری خوراکی، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS.
میزان طبیعی AMH در آزمایشگاه وحید بر حسب ng/mL بصورت ذیل می باشد، اگرچه این میزان در هر آزمایشگاه و هر سن و جنس متفاوت است.
Females:
11 – 20 yrs: 0.62-11.00
21 – 30 yrs: <0.02-10.39
31 – 40 yrs: 0.14-10.40
41 – 50 yrs: <0.02-6.35
> 51 yrs: <0.02-0.39
در طی سالهای باروری، کاهش مقدار AMH ممکن است نشان دهنده تعداد کم و کیفیت کم تخمک (کاهش ذخیره تخمک در تخمدان) همراه با کاهش باروری باشد، که منجر به کاهش پاسخدهی به درمان IVF می شود. کاهش مقدار AMH همچنين نشان دهنده این است كه تخمدان ها نمی توانند به طور طبیعی فعالیت كنند (نارسايي زودرس تخمدان). افزایش مقدار AMH ممکن است نشان دهنده افزایش پاسخدهی یا حتی پاسخدهی بیش از حد به IVF باشد که در این موارد باید درمان IVF را متناسب سازی نمود. کاهش مقدار AMH ممکن است نشانه شروع یائسگی باشد. مقدار AMH در نوزدان دختر و در زنان پس از دوران یائسگی بطور طبیعی کاهش می یابد. افزایش مقدار AMH اغلب در سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) دیده می شود.
از AMH می توان به عنوان ابزاری برای پایش روند پاسخ به درمان سرطان تخمدان تولید کنندهی AMH استفاده نمود، که در این صورت کاهش AMH نشانده دهنده پاسخ به درمان است در حالی که افزایش آن ممکن است عود سرطان را نشان دهد.
در نوزاد پسر، فقدان یا کاهش مقدار AMH ممکن است نشان دهنده وجود مشکلی در ژن AMH باشد که در حالت هایی همچون عدم وجود بیضه یا عملکرد ناکافی بیضه دیده می شود. ژن AMH بر روی کروموزوم 19 قرار دارد که تولید AMH را کنترل می کند. کمبود هورمونهای مردانه ممکن است منجر به دستگاه تناسلی مبهم و همچنین ایجاد ساختارهای غیر طبیعی در بخش داخلی دستگاه تولید مثل مرد شود. در نوزادان پسر با بیضه نزول نکرده، اگر مقدار AMH و آندروژن ها طبیعی باشد، نشان دهنده این است که بیضه ها وجود دارند و عملکردشان طبیعی است اما از نظر موقعیت مکانی، در کیسه بیضه قرار نگرفته اند و بجای آن در حفره شکمی قرار دارند.
در خانم هایی که صفات مردانه بروز می دهند، اگر مقدار AMH در محدوده طبیعی مشخص شده برای مردان باشد نشان دهنده این است که AMH توسط تومور یا توسط بیضه تولید می شود. (وجود بیضه در حفره شکمی زنان، نوعی بیماری ژنتیکی نادر است. اﻳــﻦ ﺑﻴﻤــﺎران از ﻧﻈــﺮ دﺳﺘﮕﺎه ﺗﻨﺎﺳﻠﻲ ﺧﺎرﺟﻲ ﻳﺎ ﻛـﺎﻣﻼ نمای زﻧﺎﻧـﻪ دارند ﻣﺎﻧﻨـﺪ سندروم ﺑﻴﻀﻪ زن ﺳﺎز (Testicular feminization syndrome) و ﻳﺎ دارای دستگاه تناسلی مبهم هستند ﻣﺎﻧﻨـﺪ ﺳـﻨﺪرم راﻳﻔﻦ اﺳﺘﺎﻳﻦ).
همچنین در خانم هایی که صفات مردانه بروز می دهند، اگر مقدار AMH در محدوده طبیعی مشخص شده برای زنان باشد نشان دهنده این است که AMH توسط غدد فوق کلیه تولید می شود.