ریسک بالای ابتلا به بیماری انسداد عروق کرونر قلب یا CHD (coronary heart disease) که بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 را تحت تاثیر قرار می دهد، احتمالا به اختلال سطوح چربی ترکیبی (combined dyslipidemia) نسبت داده می شود. خصوصیات این دیس لیپیدمی عبارتست از:
افزایش تری گلیسیرید، کاهش HDL، small dense LDL particles یا ذرات کوچک متراکم LDL (با LDL تفاوت دارد)، افزایش لیپوپروتئین های باقیمانده غنی از تری گلیسیرید یا triglyceride-rich remnant lipoproteins (TGRLs)، و یا افزایش آپولیپوپروتئین B (ApoB). همه این ویژگیها بطور جداگانه نقش مهمی در ایجاد CHD دارند.
گایدلاین های موجود از Non-HDL Cholesterol یا به اختصار Non-HDL C به عنوان شاخص خطر مرتبط با این دیس لیپیدمی ترکیبی استفاده می کنند. این شاخص با افزایش ریسک مرگ ناشی از CHD مرتبط است. Non–HDL c حاصل تفاوت کلسترول HDL از کلسترول تام است و نشان دهنده کلسترول حمل شونده بر روی تمام ذرات حاوی apoB بالقوه آتروژنیک (عمدتاVLDL ، IDL، LDL، بقایای شیلومیکرون (chylomicron remnants) و لیپوپروتئین(a)) است. محدوده مرجع Non-HDL C در آزمایشگاه پاتوبیولوژی وحید بصورت زیر است:
Low risk: < 130 mg/dL
High risk: > 130 mg/dL
پژوهش های زیادی ارتباط قوی بین Non–HDL c و ApoB را تأیید می کنند. برنامه ملی آموزش کلسترول یا NCEP (National Cholesterol Education Program) توصیه می کند که در صورت افزایش تری گلیسیرید (≥ 200 mg/dl) از non–HDL c به عنوان هدف (Target) ثانویه جهت پایین آوردن چربی، پس از دستیابی به کنترل کافی LDL استفاده شود.
همچنین ریسک ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در شرایط زیر نیز افزایش می یابد:
در یک مطالعه که در سال 2016 انجام شد، پژوهشگران دریافتند که non–HDL c نسبت به LDL ارتباط قوی تری با میزان پیشرفت بیماری های قلبی عروقی دارد.
محققان در پژوهش دیگری که در آن 4800 نفر را به مدت 22 سال Follow-up (پیگیری) کردند و نتایج آن در سال 2017 منتشر گردید، به این نتیجه دست یافتند که non–HDL c بهتر از LDL می تواند بیماری های قلبی عروقی را پیش بینی نماید.