Fibrinogen Activity
Functional Fibrinogen
فیبرینوژن توسط کبد ساخته شده و برحسب نیاز بدن به همراه سایر فاکتورهای انعقادی در جریان خون آزاد میشود. ترکیب پروتئینی فیبرینوژن(پلی پپتید) با فعالیت آنزیمهای پروتئاز به فیبرین تبدیل میشود.
فیبرینوژن به همراه پلاکت در تشکیل شکل اصلی لخته خون نقش دارد علاوه بر آن؛ به عنوان یک پروتئین فاز حاد در بیماریهای التهابی و یا آسیب به بافت افزایش مییابد. این آزمایش برای بررسی علت نتیجه غیرطبیعی تست های PT وPTT و همچنین غربالگری بیماری انعقاد درون رگی منتشر(DIC) و فیبرینولیز انجام میشود.
فیبرینوژن معمولاً در شرایط زیر درخواست میشود:
PTT : این آزمایش تمامی فاکتورهای انعقادی مسیر داخلی (به جز پلاکتها) را با اندازهگیری زمان لازم برای تشکیل لخته فیبرینی بعد از اضافه کردن کلسیم و امولسیون فسفولیپید به نمونه پلاسما ارزیابی میکند.
PT : این آزمون زمان مورد نیاز برای تشکیل لخته در یک نمونه سیتراته پلاسما را بعد از افزودن یون کلسیم و ترومبوپلاستین بافتی اندازهگیری میکند. برای برآورد کلی فاکتورهای انعقادی مسیر خارجی V،Vǁ و X و پروترومبین و فیبرینوژن این روش ایده آل است.
فیبرینوژن آنتیژن: این آزمایش برای ارزیابی کاهش فعالیت فیبرینوژن ناشی از کمبود غلظت آن، درخواست میشود.
سطوح بالای فیبرینوژن آنتیژن با بیماری قلبی عروقی، انفارکتوس میوکارد و بیماری شریانی محیطی مرتبط است.
نمونه خون
نمونه خون وریدی با رعایت نکات زیر جمع آوری میشود:
هنوز روشی برای اندازهگیری کمی فیبرینوژن توصیه نشده است. روشهای متداول شامل؛ آزمایشهای توربیدیمتریک، اندازهگیری پروتئین قابل انعقاد، رسوب یا دناتوراسیون،Clauss و تکنیکهای ایمونولوژیک هستند. اغلب روشهای اندازهگیری فیبرینوژن در حضور مقدار زیاد ترومبین طراحی شدهاند. اندازهگیری وزن لخته بر اساس روشهای وزن سنجی یا gravimetric بهدلیل وجود مهارکنندهها و عدم تشکیل لخته توصیه نمیشود. روشهای کدورت سنجی براساس رسوبدهی فیبرینوژن با مواد رسوبدهنده نیز به دلیل عدم اختصاصیت و تداخل بسیار زیاد با سایر مواد به کلی منسوخ شدهاند.
روش کلاوس (Clauss) :
روش Clauss میزان تبدیل فیبرینوژن به فیبرین را در حضور مقادیر زیاد ترومبین اندازهگیری میکند. این روش سریع و حساس به عنوان روش انتخابی اندازهگیری فیبرینوژن معرفی شدهاست. در انعقاد طبیعی خون، فیبرینوژن در حضور آنزیم ترومبین به فیبرین تبدیل میشود. این تبدیل در یک فرآیند دو مرحلهای صورت میگیرد.
مرحله اول، پروتئولیز فیبرینوپپتیدهای A و B با واسطه ترومبین است که از زنجیرههای αو β فیبرینوژن بدست میآید. فیبرینوپپتید A ،سریعتر از B تجزیه میشود. بعد از آزاد شدن فیبرینوپپتیدها، فرم فیبرینوژن حاصل در اصطلاح “منومرفیبرین” نام دارد.
در مرحله دوم، این منومرها خود به خود پلیمریزه میشوند و اجتماعاتی از پلیمرهای نامحلول فیبرین را تشکیل میدهند. تشکیل پلیمرهای نامحلول فیبرین در آزمایشگاه به عنوان نقطه پایان واکنش تشخیص داده میشود. زمان تشکیل لخته در پلاسما رقیق شده، نسبت عکس با غلظت فیبرینوژن پلاسما دارد به شرطی که ترومبین با غلظت زیاد استفاده شود. ترومبین با غلظت فراوان به پلاسمای رقیق اضافه میشود و زمان لازم برای تشکیل لخته ثبت میگردد.
دامنههای نرمال مرجع، برحسب روش انجام تست متفاوت است. در آزمایشگاه تشخیص پزشکی وحید برای اندازهگیری فیبرینوژن نمونه خون از روش Clauss استفاده میشود.
نتیجه آزمایش فیبرینوژن نمونه خون با روش Clauss به صورت زیر گزارش میشود:
Normal: 200-400 Second
افزایش زمان فیبرینوژن در شرایط زیر مشاهده میشود:
کاهش زمان فیبرینوژن در شرایط زیر مشاهده میشود:
تهیه شده توسط گروه تحقیق و توسعه آزمایشگاه پاتوبیولوژی وحید
منابع: